Stil en mooi, Landschapstriënnale, Skulptur Projekte Münster en meer...

 
From: "Golflengte" <golflengte@PROTECTED>
Subject: Stil en mooi, Landschapstriënnale, Skulptur Projekte Münster en meer...
Date: August 31st 2017
Klik hier voor een
gratis abonnement op Golflengte.
Klik hier voor voorgaande edities.
 
Golflengte nummer 1, 2017
Stil en mooi
Landschapstriënnale
Ontwerp instituut
Van Gogh Museum op eerste plaats
Skulptur Projekte Münster

Stil en mooi

Is het u al eens opgevallen dat de mooie dagen van eind augustus en begin september een soort stilte in zich dragen? Hermann Hesse beschreef deze tijd tussen zomer en herfst: "... met gedempte gloed, de geur van rijpheid, iets van de middag, iets afwachtends, iets van het tere dons van de perzik, iets van de halfbewuste zwaarmoedigheid van mooie vrouwen op het toppunt van hun volwassenheid".
Ze zijn anders mooi deze dagen, anders warm, dan die van de volle zomer. Stiller is het juiste woord, ze dragen een soort stilte in zich, net of er niemand meer hoeft te zeggen: "... kijk nou toch eens hoe mooi ... voel nou toch eens hoe warm". Ze zijn gewoon mooi deze dagen, zonder meer. Mooi stil, of stil mooi.
Net zo mooi als John Malkovich bedachtzaam stil kan spreken. Zo mooi. Hoort u hem in uw herinnering? Zoals we straks deze zomer in de herinnering hebben, juist. We zitten op dezelfde Golflengte.

Landschapstriënnale

Elke drie jaar wordt de Landschapstriënnale ergens in Nederland georganiseerd. Dit keer in PARK21, Haarlemmermeer. Tijdens de Landschapstriënnale wordt het landschap gevierd. Het bewustzijn van de waarden die erin zijn verankerd, maar ook de betrokkenheid van boeren, burgers, bestuurders, beheerders en professionals worden versterkt. De Landschapstriënnale maakt het gesprek over de kansen, de ontwikkeling, de samenwerking en de oplossingen voor het landschap van de toekomst mogelijk.
De Landschapstriënnale is opgezet voor iedereen die zich met het landschap bezighoudt, zich ermee verbonden voelt en er graag is. Voor de bewoners van de Haarlemmermeer en daarbuiten die van het landschap willen genieten, voor ondernemers die het landschap gebruiken en voor onderzoekers die het landschap willen begrijpen. Voor landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, filmers, fotografen en beeldend kunstenaars, zowel beginners als gevorderden, die het landschap willen ontwerpen.
Deze triënnale loopt van 1 tot 30 september 2017 en u vindt alle informatie op https://landschapstriennale.com.

Ontwerp instituut

Veel nieuws bij |het ontwerp instituut| dit najaar. Pal voor de zomer werd het seizoen afgesloten met het O’FEST festival waar tal van boeiende en inspirerende gasten aan meewerkten. Kijk daarvoor eens op www.ofest.nl waar u ook zes interviews kunt lezen die door Peter van Steen zijn afgenomen van filosoof Maarten Doorman, journalist Paul Geerts, ontwerpster en beplantingsdeskundige Jacqueline van der Kloet, ontwerper Bart Hoes, schrijver en landgoeddirecteur Eric Brinckmann en kunstenares Irene Droogleever Fortuyn, die allen deelnamen aan een van de programmaonderdelen.
Nieuwe cursussen starten, onder docentschap of met medewerking van Loes Lijmbach, Sanne Horn, Wouter van Eck, Angélique van der Horst, Wim van Gelder, Wankja Ferguson, Michel Lafaille en anderen.

Van Gogh Museum op eerste plaats.

Dinsdag 29 augustus publiceerde de Erasmus University een grootschalige studie over de reputatie van de 18 meest beroemde kunstmusea wereldwijd. Onder Europese respondenten staat het Van Gogh Museum op de eerste plaats in de reputatie ranking, vóór het Louvre. Wereldwijd neemt het Van Gogh Museum de tweede plaats in.
De respondenten bewonderen de collectie van het Van Gogh Museum zeer, net als de maatschappelijke verantwoordelijkheid die het museum vervult en het secuur omgaan met de publieke middelen. De hoge positie is ook te danken aan de hoge score op reputatiegebied van het land en van de stad Amsterdam in vergelijking met de 9 andere landen die in de studie zijn meegenomen.
Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum): "Het is onze taak het leven en werk van Van Gogh voor zoveel mogelijk mensen wereldwijd toegankelijk te maken, dat nu blijkt dat dit zo hoog gewaardeerd wordt vinden we uiteraard fantastisch."
Een interessante conclusie uit het rapport is dat bedrijven die hun reputatie willen verhogen kunnen leren van de maatschappelijke bijdrage die musea leveren en de manier waarop ze bestuurd worden, zegt Cees van Riel: "Het DNA van musea is volledig gericht op het vervullen van hun maatschappelijke taken. En met die sense of purpose, dat idee van zingeving in het achterhoofd, wordt het geld in musea zo slim mogelijk uitgegeven. Musea worden daarvoor beloond in de vorm van een fabelachtig hoge reputatie. Bedrijven die hun reputatie zouden willen verbeteren kunnen zeker een voorbeeld nemen aan deze drijfveren achter de hoge museumreputaties.’
Het onderzoek is hier te downloaden. Tot 10 september loopt in het museum nog de fraaie tentoonstelling ‘Van Gogh, Rousseau, Corot: In het bos’. Hoe belangrijk was de natuur voor Vincent van Gogh? Kijk voor details op de website. Hier afgebeeld Van Gogh’s laatste (onvoltooide) schilderij ‘Boomwortels’.

Skulptur Projekte Münster

Nog heel de maand september 2017 vindt in Münster (D) voor de vijfde keer de kunstmanifestatie Skulptur Projekte plaats. Klaus Bußmann en Kasper König namen in 1977 het initiatief tot Skulptur Projekte dat inmiddels is uitgegroeid tot een van de wereldwijd belangrijkste exposities van kunst in de openbare  ruimte. De royale cyclus van tien jaar maakt de expositie niet alleen tot een bijzondere gebeurtenis, maar ook tot een lange-termijn onderzoek in het spanningsveld tussen kunst en publiek.
Traditiegetrouw is de ontwikkeling van de expositie gebaseerd op suggesties van de uitgenodigde kunstenaars voor tijdelijke projecten in de openbare stedelijke ruimte. Hoewel de discussie over  hedendaagse sculptuur en de mogelijkheden voor kunst in de openbare ruimte steeds de uitgangspunten voor het artistieke onderzoek zijn, werpt elk decennium weer zijn eigen vraagstukken op. Mechanismen, vormgeving en uitwerkingen van digitalisering en globalisering zijn thema's bij de komende Skulptur Projekte.
De vijfde editie ontstaat in nauwe samenwerking van artistiek leider Kasper König met de curatoren Britta Peters, freelance tentoonstellingsmaker uit Hamburg en Marianne Wagner, curator voor hedendaagse kunst in het LWL-Museum für Kunst und Kultur in Münster. Zo´n 30 nieuwe artistieke posities tussen beeldhouwkunst en performatieve kunst zullen te zien zijn, die onderdeel worden van de architectonische, historische en maatschappelijke context van de stad. Kijk voor alle details op www.skulptur-projekte.de. Vergeet zeker niet om ook naar de botanische tuin te gaan.

© 2017   Copyright Michel Lafaille, Tiel - Alle rechten voorbehouden  
Colofon   Golflengte is een tweewekelijkse uitgave van Michel Lafaille, met eigen redactie en fotografie. Technische verzorging door Eva van Engelenhoven.
U kunt zich gratis abonneren of uw e-mailadres (example@PROTECTED) wijzigen door hier te klikken.
 
 
  • This mailing list is a public mailing list - anyone may join or leave, at any time.
  • This mailing list is announce-only.

Door u aan te melden op deze verzendlijst ontvangt u GRATIS een tweewekelijkse nieuwsbrief per e-mail.

Privacy Policy:

Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en niet aan anderen ter beschikking gesteld.