Stapjes, Tulpen in Adam en Apen en meer

 
From: "Golflengte" <golflengte@PROTECTED>
Subject: Stapjes, Tulpen in Adam en Apen en meer
Date: December 20th 2017
Golflengte nummer 9, 2017
Stapjes
Sanne Horn
Tulpen in Adam en Apen
A house for the mind
De acht bergen
Ik

Stapjes

De overbuurvrouw stapte met voorzichtige pasjes door de voortuin. In de rechterhand een snoeischaar, in de linkerhand een bosje geknipte takjes. Ze was duidelijk op zoek naar onderdelen voor een kerststukje of een kerstkrans. Ze nam stapjes door haar voeten één voor één tussen de planten te plaatsen, langzaam en voorzichtig. Bukken, kijken, opstaan. Kijken, bukken, knippen, opstaan. Knippen, laten vallen, bukken, opstaan. Met onregelmatig ritme.
De hand werd te vol, ze kon de stukjes niet meer goed vasthouden, ze stopte om terug te keren. Dat zag je aan haar houding. Nog eenmaal keek ze rond in een grote boog, de planten en struiken evaluerend voor een allerlaatste knip. Neen, niets kon haar verder de tuin inlokken, ze had duidelijk de nodige ingrediënten voor haar creatie. Terug naar binnen.
Deze onschuldige beweging, hoe klein dan ook, is waarschijnlijk de doeltreffendste manier om weer eens even in contact te staan met de tuin. De rode bessen van de hulst en de taxus, de wintergroene blaadjes, de krullerige takjes van de hazelaar, de winterbloemen. Alles wordt door het oog betast en met de blik onderzocht. Zonder na te denken maakte zij een rondje door de tuin, en noteerde enkele zaken in het hoofd, om ze straks bij het heldere weer van januari aan te pakken.
Nu snel naar binnen om in de huiskamer een vleugje van het wintergroen te brengen. Het is niet alles donker zo vlak voor Kerstmis. Mooie kersttijd voor iedereen en fijne feestdagen.  

Sanne Horn

Beplantingsdeskundige Sanne Horn geeft in 2018 aan |het ontwerp instituut| de cursus ’Ontwerpen met Beplanting’. De eerste cursusdag staat gepland op woensdag 10 januari 2018.
In de tiendaagse cursus werken de deelnemers samen met haar aan drie beplantingsplannen. Een verfijnd beplantingsplan voor een particuliere tuin, een kunstzinnig beplantingsplan voor een museumtuin en een praktisch beplantingsplan voor de openbare ruimte. Meer informatie vindt u op www.ontwerpinstituut.nl.
Sanne Horn maakte onder meer de beplantingsplannen voor de tuin bij het Rijksmuseum in Amsterdam en Museum Kröller-Müller in Otterlo. Haar ontwerp voor de Proveniershof te Haarlem was een van de genomineerden voor de Lieven de Keypenning 2017 (foto).
U kunt een zeer uitgebreide studiegids aanvragen via info@PROTECTED waarbij u ook het overzicht van het lessenschema ontvangt.

Tulpen in Adam en Apen

We blijven bij de beplanting en maken melding van een grappig fenomeen. Want op zaterdag 20 januari 2018 zullen tegelijk in Amsterdam én in Antwerpen de eerste officiële openingen van het tulpenseizoen plaatsvinden.. Op de Dam leggen kwekers een romantische tuin aan met ruim 200.000 tulpen en nodigen iedereen uit om vanaf 13u00 uur gratis een bosje te plukken (op=op).
Op het Koningin Astridplein in Antwerpen organiseert VLAM zijn eerste Pluktuin. Ook om 13u00. De Pluktuin bestaat uit een ontwerp gevuld met 100.000 Vlaamse tulpen. Ik neem aan dat bedoeld wordt dat deze in Vlaanderen gekweekt zijn? Elke voorbijganger mag onder begeleiding zelf 20 tulpen met bol plukken en meenemen. Het deugddoend effect van bloemen en planten wordt daarmee onderstreept. Tulpen uit Antwerpen? Is even wennen om te zingen.

A house for the mind

Nou, nog één keer over Dom Hans van der Laan en dan is het echt afgelopen. Want vorige editie viel dit stukje weg, zoals uw aller alziend oog heeft opgemerkt. Maar geef toe, het is ongekend. Negenhonderd bezoekers op de opening van een architectuurtentoonstelling, extra excursies ingepland en nu komt het derde nieuwsitem.
Het boek naar aanleiding van de tentoonstelling ging als zoete broodjes over de toonbank. Al is het Engelstalig, het verkocht zo goed, dat het tijdelijk was uitverkocht. Een catalogus bij een tentoonstelling over architectuur! Mensen toch, wat gebeurt er allemaal. Laat Trump het niet weten, want die wordt jaloers.
Maar niet getreurd: op 22 december 2017 verschijnt een tweede druk. U kunt al een exemplaar bestellen. Vul uw gegevens in op de website en u wordt eind december gecontacteerd met de vraag de betaling in orde te brengen. Indien u zeker wilt zijn dat uw exemplaar op 22 december op de post gaat, kunt u al een betaling uitvoeren. Ga naar de website van het Vlaams Archituur Instituut om alles te regelen.

De acht bergen

De Italiaanse Paolo Cognetti (1978) komt bij BorderKitchen om te vertellen over zijn nieuwe roman ‘De acht bergen’. Een meeslepend boek als een lofzang aan de Valle d'Aosta, een bergachtige regio in Noord-Italië. Het vertelt het verhaal van Pietro, een jongen uit Milaan die iedere zomer met zijn vader en moeder naar het bergdorpje Grana in de Valle d'Aosta terugkeert. Tijdens een van deze zomers vindt Pietro in de bergjongen Bruno een vriend voor het leven. Cognetti schrijft in zijn boek over veel thema's en weet zo een imposant coming of age-verhaal te vertellen over vriendschap, de liefde voor bergen en de relatie tussen vader en zoon. Iedereen die wel eens in de Alpen heeft rondgestapt zal menig bladzijde ontroerd lezen. Het einde, kan ik u verklappen, is wat teleurstellend, dus de laatste drie pagina’s moet u dichtlijmen, dan is het een heerlijk boek.
De roman is alom geprezen en werd onder andere beloond met de Premio Strega, de belangrijkste Italiaanse literaire prijs.  Cognetti wordt deze avond in het Engels geïnterviewd. De interviewer wordt later bekendgemaakt.

Ik

Dit stukje gaat over ik. Heerlijk. Zeker nu, zo vlak voor Kerst. Ik. Niemand minder dan ik. Want ze hebben het allemaal over zichzelf. Dus nu ik. Dat komt vooral omdat ik er niet veel van begrijp. Dat geef ik toe, één keer en dan nooit meer. Ik zal het ontkennen, dat ik het heb toegegeven. Ik zit boordevol chagrijn en dat komt omdat ik niet begrijp hoe de wereld is zoals hij is en waarom die niet veranderd wordt als hij niet zo moet zijn. Ik snap de Polen niet, ik snap niet waarom niet iedereen pro Europa is, ik snap Pechtold niet, maar ik snap Klaver ook niet. Ik snap niet waarom er geen revolutie uitbreekt in Amerika want daar wonen toch intelligente mensen. Ik snap de Catalanen niet die apart willen en ik snap de NRC lezers niet die het meest ‘Gordon gaat trouwen’ schijnen te hebben gelezen.
Ik word depressief en moedeloos.
Maar dan krijg ik een persbericht van Théâtre L’Olympia in Parijs dat op 6 juni Ringo Starr komt optreden. Hij zal dan bijna 78 zijn. En lees ik dat Charles Aznavour afgelopen week twee avonden in Parijs optrad, voor 18.000 mensen en begin maart drie dagen in Amsterdam zal zingen. Hij zal dan 94 zijn. Dus ik hou mijn mond, sta op en ga iets doen. Ik fluit zacht een liedje en wens u allemaal een mooi einde van het jaar.

 
Klik hier voor een
gratis abonnement op Golflengte.
Klik hier voor voorgaande edities.
© 2017 Copyright Michel Lafaille, Tiel - Alle rechten voorbehouden  
Golflengte is een tweewekelijkse uitgave van Michel Lafaille, met eigen redactie en fotografie.
Techniek Eva Laurijssens van Engelenhoven.
U kunt zich gratis abonneren of uw e-mailadres (example@PROTECTED) wijzigen door hier te klikken.
 
 
  • This mailing list is a public mailing list - anyone may join or leave, at any time.
  • This mailing list is announce-only.

Door u aan te melden op deze verzendlijst ontvangt u GRATIS een tweewekelijkse nieuwsbrief per e-mail.

Privacy Policy:

Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en niet aan anderen ter beschikking gesteld.