Het woord landschap... maar ook Ontplooiing, en meer...

 
From: "Golflengte" <golflengte@PROTECTED>
Subject: Het woord landschap... maar ook Ontplooiing, en meer...
Date: October 12th 2017
Golflengte nummer 4, 2017
Het woord landschap
Nederlanders in Parijs
Ontplooiing als ontwerper
De Week van het Nederlands
Publieksprijs Tuinenfestival 2016
Leerschool der Muzen

Het woord landschap

Het is wonderlijk en bevreemdend hoe het woordje ‘landschap’ zomaar opeens van karakter kan veranderen. Het landschap welk zich in een zomerse vakantiereis zou afspelen is een heel ander landschap dan dat in welk een winterreis zou plaatsvinden. En toch is er hier niet aangegeven over welk landschap het zou gaan, of in welk land de reizen zouden plaatsvinden.
De informatie is summier en beperkt tot slechts de aanduiding van de seizoenen. Het verschil tussen beide betekenissen heeft niet alleen met de stand van de zon of blaadjes al dan niet aan de bomen te maken. Beide landschappen bevinden zich enkel in ons hoofd, in onze fantasie. Het zijn producten van onze geest. Waarschijnlijk zijn ze samengesteld uit fragmenten en stukjes van alle landschappen in zomer of in winter die we ooit hebben gezien, in het echt op reis, in een film of op een schilderij. Beschrijvingen uit romans, oude familiefoto’s of tekstflarden uit liedjes. Het zullen dan ook voornamelijk de bijpassende gevoelens en emoties zijn die zich opnieuw in ons hoofd nestelen als we bijvoorbeeld terugdenken aan een winters landschap. We roepen in ons beeldend geheugen dat landschap op waarin al onze ervaringen uit alle winters zich door de jaren heen een plaats en een plek hebben verworven.
En dat is ook zo met het landschap van een herfstreis.

Nederlanders in Parijs

In een prachtig opgezette tentoonstelling ‘Nederlanders in Parijs 1789–1914’ laat het Van Gogh Museum te Amsterdam u vanaf vandaag  de Franse hoofdstad zien door de ogen en harten van acht Nederlandse kunstenaars: Van Spaendonck, Scheffer, Jongkind, Kaemmerer, Breitner, Van Gogh, Van Dongen en Mondriaan. Hun werk – van grote iconische stukken tot kleine pareltjes – wordt voor het eerst in deze opzet getoond in samenhang met dat van Franse tijdgenoten. Centraal staat hierbij de inspiratie die de Nederlandse kunstenaars in smeltkroes Parijs vonden, de ontmoetingen met Franse kunstenaars en wat de invloed hiervan was op hun kunst.
De expositie laat zien hoe deze uitwisseling tot stand kwam. Franse kunstenaars beïnvloedden immers niet alleen het werk van Nederlandse kunstenaars, omgekeerd drukten de Nederlanders ook hun stempel op Franse kunst. Zo werkte de Nederlander Johan Barthold Jongkind (1819–1891) samen met Monet, Boudin en Sisley aan de oevers van de Seine. Hij leerde hen het licht vast te leggen op doek. Monet schreef over hem: "Hij was het die mij uiteindelijk goed leerde kijken". Manet noemde hem de vader van het moderne landschap.
De tentoonstelling heeft een sterk verhalend karakter en vertelt bijna letterlijk, in acht aparte ‘zaaltjes’ wat er met de schilders gebeurd moet zijn. Tot en met 7 januari 2018. Praktische informatie natuurlijk op www.vangoghmuseum.nl.

Ontplooiing als ontwerper

Hoogwaardige kennis over tuinarchitectuur wordt aangeboden in de cursus ‘Ontplooiing als Ontwerper’ die vanaf dinsdag 24 oktober 2017 van start gaat. Deze lessenreeks beslaat vijf opeenvolgende dinsdagen waarin vijf grote thema’s worden behandeld die bijdragen aan de artistieke ontwikkeling van de tuinontwerper. Ze zijn stuk voor stuk onderdeel van het begrip ‘tuinarchitectuur’.
Deze onderdelen die goede tuinarchitectuur nodig heeft, bestaan uit abstracte voorstellingen, die naast de praktijk van het ambacht, ingezet kunnen worden. De ontwerper moet ze ter beschikking hebben.
Als een ware regisseur zal de ontwerper de gebruikers of betreders van de tuin, het park of de plek leiden en sturen. Hoe moet men kijken, wat ziet men, waar blijft men staan, hoe snel gaat men er doorheen, wat voelt men erbij. Het jaar door, niet op een welbepaald moment als de rozen bloeien of de zon ondergaat. Maar altijd weer, ook volgende week, ook volgende maand. Pas dan is sprake van ware tuinarchitectuur.
Alle informatie over deze opleiding, waarbij wordt gezocht naar de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers, is te verkrijgen via info@PROTECTED.

De Week van het Nederlands

Zaterdag 7 oktober is de ‘Week van het Nederlands’ van start gegaan met diverse congressen en boekpresentaties. De algemeen secretaris van de Taalunie, Hans Bennis, opende die ochtend het congres van het Genootschap Onze Taal. Het was de aftrap van een week vol activiteiten die het belang en de diversiteit van het Nederlands onderstrepen.
De komende dagen staat er nog veel op het programma wat het belang en de diversiteit van het Nederlands onderstreept.
Donderdag 12 oktober debatteren 'De Oratoren' over de verengelsing van het hoger onderwijs. Vrijdag begint Het Betere Boek in Gent en komen streektaalkenners bijeen in Amsterdam. De Week van het Nederlands eindigt zaterdag 14 oktober met het Geen Daden Maar Woorden Festival in Rotterdam.
Er is nog veel meer te doen, waaronder een hele reeks activiteiten in Brussel. Niet voor alles hoeft u de deur uit, want ook online gebeurt van alles - van korting op boeken, tijdschriften en trainingen tot een 'sensibiliseringsactie' van de provincie Limburg (B) en een gratis e-boek Vlaamderlands. En inwoners van Suriname kunnen sinds deze week hun taalvragen via WhatsApp stellen aan de Taaltelefoon Suriname.
Alle lopende acties en het programma voor de resterende dagen vindt u op www.weekvanhetnederlands.org. Op de foto de Vlaamse schrijver Hendrik Conscience, de man die zijn volk leerde lezen.

Publieksprijs Tuinenfestival 2016

De publieksprijs van het Tuinenfestival 2016 gaat naar...
2016... horen wij u vragen? Juist, de tuinen van de festivaleditie 2016 zijn nu door de tijd gerijpt en hebben een volwassen uitstraling gekregen, de beplanting is volgroeid, de bloemenpracht waar nodig is aanwezig. Daarom werd het publiek gevraagd een favoriet aan te duiden, publiek dat onbevooroordeeld langsliep en het stembiljet kon invullen.
Dat mocht vanaf maart 2017 en die stemmen zijn nu geteld.
Als winnende tuin is ‘Le Jardin Rouge’ uitgekozen van Dicky de Vos. Le Jardin Rouge is een kleurrijke, geurende tuin met veel bloemen die het oog strelen, aantrekkelijk voor elke romantische ziel. Het is een tuin, waar orde en harmonie een dialoog aangaan met overdadige rijkdom van weelderige vormen en intense kleuren, aldus de ontwerpster. Meer over haar werk is te vinden via haar tuinontwerpbureau www.leslandes.org.

Leerschool der Muzen

Wat kunnen we leren van een gedicht van Constantijn Huygens, verwijzend naar een portret van een stier, afgebeeld op een schilderij van Saenredam? De raakvlakken tussen kunst, leven en filosofie zijn veelvoudig en vaak verrassend. Voor Nexus 75, ‘Leerschool der Muzen’ schreven kunstenaars, kunstkenners en kunstminnaars over het gedicht, schilderij, de roman of het muziekstuk dat hen inspireerde. Nexus is het tijdschrift van het Nexus Instituut, dat het Europese cultuurgoed bestudeert in zijn kunstzinnige, levensbeschouwelijke en filosofische samenhang, om zo inzicht te bieden in eigentijdse vragen en uitdagend vorm te geven aan het cultuurfilosofisch debat.
Om deze bijzondere bijdragen extra goed tot hun recht te laten komen is de 75e uitgave van Nexus speciaal in kleur gedrukt. Geniet van de bespiegelingen, met beeld, over Rembrandt en Rafaël, over Edward Hopper en Georgia O’Keeffe, en van essays over Mahler en de vergeten componisten van het interbellum, over Dante, Ezra Pound en Allen Ginsberg, over de corruptie van de macht in Orwell en het verzet tegen de macht van Sjeherazade. Nexus 75 is nu te reserveren via de website en zal dit najaar verschijnen. Op de afbeelding: Mariakerk in Utrecht van Pieter Jansz Saenredam, 1641

 
Klik hier voor een
gratis abonnement op Golflengte.
Klik hier voor voorgaande edities.
© 2017 Copyright Michel Lafaille, Tiel - Alle rechten voorbehouden  
Golflengte is een tweewekelijkse uitgave van Michel Lafaille, met eigen redactie en fotografie.
Techniek Eva Laurijssens van Engelenhoven.
U kunt zich gratis abonneren of uw e-mailadres (example@PROTECTED) wijzigen door hier te klikken.
 
  • This mailing list is a public mailing list - anyone may join or leave, at any time.
  • This mailing list is announce-only.

Door u aan te melden op deze verzendlijst ontvangt u GRATIS een tweewekelijkse nieuwsbrief per e-mail.

Privacy Policy:

Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en niet aan anderen ter beschikking gesteld.