Oktobertijd, Een huis voor de geest, en meer...

 
From: "Golflengte" <golflengte@PROTECTED>
Subject: Oktobertijd, Een huis voor de geest, en meer...
Date: October 25th 2017
Golflengte nummer 5, 2017
Oktobertijd
Een huis voor de geest
Manet in Wuppertal
Boeiende sprekers bij Kantinegesprek
Praktijkboek
Ontwerp stadsentree voor Deventer

Oktobertijd

Ieder jaar opnieuw word ik overvallen door de schoonheid van de maand oktober. Ik weet het, ik hoop er op en toch als het dan zo ver is, sta ik sprakeloos.
Zoals daarstraks, even in de tuin. Liefst alleen, al is het maar heel kort. Van het zomerseizoen willen we zoveel om het echt te kunnen voelen, van de lente willen we zoveel omdat alles dan gaat beginnen en van de winter willen we meestal helemaal niets, die overvalt ons. Als een lawine. Maar van de herfst volstaan de teugjes. Nipjes. Partjes. Het zou waarschijnlijk te veel worden om de herfst met gulzige slokken op te nemen.
Ik sta dromerig te kijken naar de verkleuringen in het gebladerte, de gekrulde vorm van een afgevallen blad op de grond. Roerloos ligt het daar en langzaam aan vergaat de tijd. Al is het slechts een seconde, de duur van een tel, maar een ogenblik. In dat ene moment vergaat de tijd, ik voel het, ik ben er onderdeel van, een deel van mij is al niet meer hetzelfde als daarnet. Ik herken niet meer alles van wat daarnet nog was.
Zoiets kan alleen in de herfst en dan met name in oktober. In deze tijd vlak voor alles zal verdwijnen in de winter en zich oplost in de mist die uit de grond opstijgt als de kou uit het noorden komt.
Ze zeggen dat het nu snel gaat beginnen, en daarom sta ik elke dag even stil in de tuin, alsof het al een herinnering is, die ik steeds opnieuw wil beleven. Nu het nog kan.

Een huis voor de geest

De tentoonstelling ‘Een huis voor de geest’ gaat op zoek naar de tastbare wereld rond de filosofie van de Nederlandse architect-monnik Dom Hans van der Laan (1904-1991). In een nieuw laboratorium gooien het Vlaams Architectuurinstituut en kunstcampus deSingel in Antwerpen de theorie en het oeuvre van Van der Laan open, vanuit het verleden naar de toekomst.
Naast de bouw van vier kloosters en een woning is Dom Hans van der Laan befaamd om zijn architectuurtheorie, die tot vandaag wereldwijd architecten beïnvloedt. De Bossche School is een traditionele stroming in de Nederlandse architectuur, die gebaseerd is op het gedachtegoed van dom Hans van der Laan, waarbij ruimtewerking en evenwichtige maatverhoudingen een belangrijke rol spelen. De expositie maakt de link tussen Van der Laans theorie en praktijk, en dat op een zeer informatieve manier.
De tentoonstelling biedt een spoedcursus in de theorie van Van der laan en vertelt over zijn ‘Plastisch Getal’ (de ruimtelijke voorstelling van de Gulden Snede). Tal van originele tekeningen en plannen zijn bovendien opgehangen, in een laboratoriumachtige opstelling.
"Je kan Van der Laans werk het beste omschrijven als zintuiglijke architectuur, waar beleving centraal staat", zegt Caroline Voet, de curator van  ‘Een huis voor de geest’. Zij sprak op de openingsavond (foto) voor een publiek van 900 architectuurliefhebbers...
De tentoonstelling is te zien tot 14 januari 2018, zie voor alle praktische detail de website.

Manet in Wuppertal

Ja en dan is er Manet. Eduard Manet. Te zien in Wuppertal, die aangename Duitse stad, op een steenworp afstand, zo dichtbij maar zo veraf en onbekend. Ja, Pina Bausch, die kende u al, maar het Von der Heydt Museum nog niet. Geloof ons, dat is telkenmale een sensatie, een genot, een geestelijke eruptie. Want hier hangen niet zomaar 45 schilderijen, van de 450 die van hem nagelaten zijn. En natuurlijk hangen de grote meesterwerken ‘Déjeuner sur l’herbre’ en ‘Olympia’ hier niet, die reizen niet meer en komen het Musée d'Orsay niet meer uit. Maar er hangen voldoende grote werken van hem en van zijn vrienden (Pissarro, Monet, Degas, Caillebotte,...) om te kunnen spreken van een echt tijdsoverzicht.
De opbouw van de tentoonstelling heeft elf onderverdelingen, aparte zalen, met aparte thema’s: zijn triomf, de schandalen, de vrienden, de zee, stillevens, de Republiek,... Een schilderijtje van een citroen, niet groter dan 14 bij 22 centimeter, hangt er als een pareltje tussen, waar Manet als eerste laat zien dat het niet om de exacte afbeelding van een citroen gaat, maar om de suggestie van een citroen. Ziedaar, de impressionisten werden geboren.
Ontroerend zijn de laatste vier werken die hij maakte, toen wegens cholera zijn been werd afgezet en hij niet meer kon bewegen. Hij schilderde de tuin bij het huis, want schilderen moest hij.
Alle info op de website. Te zien tot 25 februari 2018.

Boeiende sprekers bij Kantinegesprek

Op woensdag 15 november 2017 start om 19u30 in Apeldoorn, centraal in het land gelegen, de nieuwe aflevering van Het Kantinegesprek met boeiende sprekers en onderwerpen. Vakmensen uit heel Nederland komen hier op af, om elkaar te ontmoeten en nieuwe contacten te leggen, met als extra de geselecteerde sprekers van die avond.
Landschapsarchitect René van der Velde die werkt bij TU Delft, spreekt over het internetproject WeSense; ontwerper Vincent Wittenberg van bureau Gewildgroei licht de aanleg toe van Het Berlijnplein in Utrecht waar ze zich door de beroemde ecoarchitect Le Roy laten inspireren  Meneer Vermeer is present met zijn botanisch cabaret;  onderzoeker en publicist Leo den Dulk (foto van Pauline Broekema NOS) vertelt over zijn Mien Ruys boek en kunstenares Irene Droogleever Fortuyn over haar ‘Tuinmannen’project. Misschien wordt een extra gast toegevoegd, of praat Michel Lafaille over de tentoonstelling ‘Nederlanders in Parijs’, een toonbeeld van artistieke inspiratie.
Geef u op voor deze gratis bijeenkomst, inclusief een kopje koffie, via een e-mail. Het Kantinegesprek is een initiatief van |het ontwerp instituut| en vindt plaats in het ACEC gebouw, Roggestraat 44 te Apeldoorn (naast het CODA Museum). Voor deelname aan het buffet om 18u00 betaalt men 10 euro en dient men zich ook op te geven.

Praktijkboek

Groene Functionele Belevingstrajecten (of GFB-trajecten) leiden fietsers en wandelaars op een snelle, aangename en gezonde manier naar school, het werk of het centrum. Ze zijn een mooi alternatief voor verplaatsingen langs drukke en onveilige autowegen met fijnstof. De Vlaamse Overheid wil de aanleg van dergelijke trajecten de komende jaren stimuleren. In opdracht van Departement Omgeving werkte Infopunt Publieke Ruimte, in samenwerking met Arcadis Belgium en Trage Wegen vzw, een methodiek uit waarmee de Vlaamse Overheid gemeenten wil ondersteunen om werk te maken van GFB-trajecten. Dat resulteerde in een voorbeeldenboek met tal van groene trajecten. Download het Praktijkboek GFB-trajecten of bekijk de GFB-trajecten via de Databank Publieke Ruimte. Inspiratie voor lokale besturen, landschapsarchitecten en ontwikkelaars.

Ontwerp stadsentree voor Deventer

De gemeente Deventer zoekt enthousiaste ontwerpers die een slim ontwerp kunnen maken voor een transformatie van de stadsentree van Deventer naar een zone waarin functies rondom mobiliteit een plek kunnen krijgen. Als onderdeel van de stadsentree moet het gebied bijdragen aan de totale beleving van Deventer als stad. Interdisciplinaire teams kunnen zich inschrijven voor de wedstrijd waarmee een geldbedrag van tweeduizend euro gemoeid is. Inschrijven t/m 30 november 2017. Uit alle inschrijvingen worden door een vakjury drie genomineerden bepaald en na een 'pitch' op het Relevant congres (14 december 2017) wordt de winnaar bekend. Inschrijven kan via de website.

 
Klik hier voor een
gratis abonnement op Golflengte.
Klik hier voor voorgaande edities.
© 2017 Copyright Michel Lafaille, Tiel - Alle rechten voorbehouden  
Golflengte is een tweewekelijkse uitgave van Michel Lafaille, met eigen redactie en fotografie.
Techniek Eva Laurijssens van Engelenhoven.
U kunt zich gratis abonneren of uw e-mailadres (example@PROTECTED) wijzigen door hier te klikken.
 
  • This mailing list is a public mailing list - anyone may join or leave, at any time.
  • This mailing list is announce-only.

Door u aan te melden op deze verzendlijst ontvangt u GRATIS een tweewekelijkse nieuwsbrief per e-mail.

Privacy Policy:

Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en niet aan anderen ter beschikking gesteld.