Gelukkig 2018, Bacon Giacometti en meer...

 
From: "Golflengte" <golflengte@PROTECTED>
Subject: Gelukkig 2018, Bacon Giacometti en meer...
Date: January 9th 2018
Golflengte nummer 1, 2017
Gelukkig 2018
Bacon Giacometti
Symposium 'Groene steden zijn de toekomst'
Musis Sacrum wordt Parkzaal
Into the woods
Countryside: Future of the World

Gelukkig 2018

Veel goeds, voor alles. Zakelijk, privé, liefde, gezondheid, financiën, kinderen. Veel Golflengtes om te lezen en vooral veel tijd om naar al die mooie zaken toe te gaan waarover we hier schrijven. Maar het weten dat ze gebeuren en het weten dat er mensen mee bezig zijn, is ook al heel veel en dat helpt bij ieders streven om met kunst en beschouwing de wereld een klein beetje beter te maken. Of zoals wijlen John Lennon zei: ‘The Beatles hebben ervoor gezorgd dat de volgende wereldoorlog drie seconden later zal uitbreken.’
Mocht u onze redactie iets willen melden, hetgeen u zelf organiseert of de moeite waard vindt om door te geven, stuur dan een (pers)bericht of seintje naar info@PROTECTED.

Bacon Giacometti

Hierboven ziet u de aankondiging van de exposities in het Fondation Beyeler, gelegen in Riehen vlak bij Bazel. Een museum ontworpen door Renzo Piano, dat tegen de helling ligt gedrapeerd in een mooie tuin van het Zwitserse tuinarchitectenbureau Schönholzer+Stauffer. We schreven er al dikwijls over en het loont de moeite als u op vakantie gaat en de route langs Bazel neemt, om even te stoppen.
Van de zomer wordt dat voor de dubbeltentoonstelling Bacon / Giacometti die op 29 april start en loopt tot 2 september. Het is mode de laatste jaren om telkens twee kunstenaars bij elkaar te plaatsen, ter tegenstelling of ter afwisseling. In dit geval vonden de curatoren het nodig omdat met 100 werken verbazingwekkende parallellen zichtbaar worden: beiden deelden ze een liefde voor de menselijke figuur en parafraseerden ze oude meesters. Beiden waren geïnteresseerd in de problemen van de tweedimensionale en driedimensionale weergave van de ruimte en ze gebruikten een kooi-achtige structuur in hun werk om isolement tegen omgeving weer te geven. Beiden behandelden het gefragmenteerde en misvormde lichaam en deelden een obsessie met het portret en de bijbehorende afbeelding van menselijke individualiteit.
Met werken uit het Art Institute of Chicago, het Museum of Modern Art, New York en Centre Pompidou in Parijs, uit grote particuliere collecties en het Fondation Giacometti in Parijs.

Symposium 'Groene steden zijn de toekomst'

De kwaliteit van de leefomgeving in onze steden staat onder druk, schrijft NL Greenlabel, onder anderen door klimaatverandering en luchtvervuiling. De urgentie is hoog, evenals de bereidheid om maatregelen te treffen. Dit biedt volop kansen om te investeren in vergroening van onze leefomgeving. Zoals op de foto in Malou Brussel.
Als onderdeel van de Green Deal 1.000 hectare Nieuwe Stedelijke Natuur, leiden NL Greenlabel en Hogeschool Van Hall Larenstein vijftig groenprofessionals op tot ‘Ambassadeur leefbare stad’. Ambassadeurs die weten wat de toegevoegde waarde van groen is en hoe zij de leefomgeving kunnen vormgeven en vergroenen. Het middagsymposium ‘Groene steden zijn de toekomst’ maakt onderdeel uit van hun opleiding.
Op het programma keynotes en workshops van:
Gerben van Straaten - World of Walas,  Robbert Snep - Wageningen UR. Kars Veling - De Vlinderstichting,  Judith Slagt - Regelink Ecologie en Landschap, Steven Kamerling - NL Greenlabel, Daniel Goedbloed - Amsterdam Rainproof.
Het symposium vindt plaats op 22 februari 2018, vanaf 12u30 op Hogeschool Van Hall Larenstein te Velp. Info via NLGreenlabel.

Musis Sacrum wordt Parkzaal

De bouw van de nieuwe concertzalen is klaar. De oude aanbouw uit de jaren ‘80 van Musis Sacrum in Arnhem in het Musispark, is gesloopt en heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe multifunctionele zaal: de Parkzaal. Er is meteen doorgegaan met de renovatie van het monumentale deel en de historische concertzaal. Deze wordt in oude luister hersteld onder een nieuwe naam: de Muzenzaal, gepland om op 12 januari 2018, samen met de Parkzaal, officieel open te gaan.
De architecten Van Dongen en Koschuch tekenden voor het ontwerp van het vernieuwde Musis. Een plint verbindt het historische deel van Musis met het nieuwe deel. Dit transparante ontwerp is geplaatst in de prachtige groene ruimte van het park aan de Lauwersgracht. Vanuit de nieuwe Parkzaal kijkt men nu zo het park in. In het voorjaar kunnen de deuren open en luistert u in het park naar Het Gelders Orkest. De 19de eeuw herleeft.
Veel licht, ruimte en flexibiliteit, met veel glas van Metaglas in Tiel, voorzien van de meest moderne techniek en een lust voor het oog, maar men belooft ook voor het oor. De aankleding is met houten wandafwerking, bronzen deuren en een gevelbekleding van keramieken baguettes, die handbeschilderd zijn en daardoor bij wisselend licht steeds een andere kleur zullen lijken te hebben. Over cultuur gesproken. Kijk voor het programma op www.arnhemsepodia.nl.

Into the woods

Bomen zijn lang een bron van inspiratie geweest voor kunstenaars. Ze kunnen een primair gevoel van verwondering oproepen en de sterke patronen van hun takken, schors en bladeren bieden consequent visueel overtuigende onderwerpen. Deze tentoonstelling in het Victor & Albrecht Museum in Londen onderzoekt de diverse afbeeldingen van bomen in de fotografie, met werk van 40 fotografen, waaronder Paul Strand, Robert Adams en Henri Cartier-Bresson.
Toen de fotografie halverwege de 19e eeuw opkwam, erkenden fotografen het potentieel van bomen als bron van beelden. Fotografische kunstenaars keken naar bomen voor hun eigen creatieve expressie.
Bomen behoorden tot de eerste fotografische onderwerpen die door dit museum werden verzameld als een leermiddel. De tentoonstelling is te zien tot 22 april 2018. De foto hierbij is van Ansel Adams, Aspens, Northern New Mexico, 1958.

Countryside: Future of the World

De 73-jarige Nederlandse sterarchitect Rem Koolhaas heeft zojuist een belangrijke klus afgerond: de inrichting van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Maar tijdens de opening van die nieuwe collectiepresentatie, zo rapporteert de NRC, vertelde hij alweer gretig over zijn nieuwe project. Het komende jaar zal Koolhaas zich met zijn AMO*OMA hoofdzakelijk gaan bezighouden met de regio’s buiten de grote metropolen. Samen met zijn studenten van de Harvard Graduate School of Design wil hij zo’n twintig rurale gebieden onderzoeken. De resultaten presenteert Koolhaas in 2019 op een grote tentoonstelling in het Guggenheim Museum in New York, getiteld Countryside: Future of the World.
"Het feit dat ruim 50 procent van de wereldbevolking in steden woont, is een excuus geworden om het platteland te negeren", zegt Koolhaas in een persbericht van het Guggenheim NY. "Maar juist daar vinden nu grote veranderingen plaats. Ik ben al heel lang gefascineerd door de transformatie van de stad, maar sinds ik de afgelopen jaren meer aandacht heb besteed aan het platteland, ben ik verrast door de intensiteit van de veranderingen die daar plaatsvinden. Het verhaal van deze transformatie is grotendeels onverteld en het is bijzonder zinvol om het in een van 's werelds beste musea in een van' s werelds dichtste steden te presenteren."
Ook klimaatverandering en migratie zorgen voor grote verschuivingen op het platteland. De schaal waarop de ontwikkelingen plaatsvinden, is ongekend.

Eigen toevoeging: Op de foto de voedselkweek kassen van El Ejido, Spanje, een van Europa’s meest vervreemdende landschappen.
 
Klik hier voor een
gratis abonnement op Golflengte.
Klik hier voor voorgaande edities.
© 2017 Copyright Michel Lafaille, Tiel - Alle rechten voorbehouden  
Golflengte is een tweewekelijkse uitgave van Michel Lafaille, met eigen redactie en fotografie.
Techniek Eva Laurijssens van Engelenhoven.
U kunt zich gratis abonneren of uw e-mailadres (example@PROTECTED) wijzigen door hier te klikken.
 
 
  • This mailing list is a public mailing list - anyone may join or leave, at any time.
  • This mailing list is announce-only.

Door u aan te melden op deze verzendlijst ontvangt u GRATIS een tweewekelijkse nieuwsbrief per e-mail.

Privacy Policy:

Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en niet aan anderen ter beschikking gesteld.